Marcinkevičius




KAM kviečia žmonės jungtis prie komendantūrų, visiškas jų parengimas – 2025-ųjų pradžioje

kasciunasKrašto apsaugos ministerija (KAM) kviečia žmones jungtis prie komendantūrų, visiškas jų parengimas planuojamas 2025 metų pirmąjį pusmetį.

Registracija norintiesiems prasidės nuo gegužės ir tęsis iki rugpjūčio pabaigos. Nuo spalio bus pradėtas jų karinis rengimas.

„Atrodo, kad verčiam naują puslapį visuotinės gynybos srityje“, – sakė krašto ministras Laurynas Kasčiūnas.

Lietuvoje planuojama įsteigti 27 komendantūras. Jos apims parengtojo rezervo karius, šaulius, pilietiškus žmones ir Krašto apsaugos savanorių pajėgas (KASP). Komendantūros veiks tiek taikos, tiek karo metu.

„Steigsime šešias apygardų komendantūras – dideles komendantūras, kurios bus didžiuosiuose miestuose, įskaitant sostinę, 21 dar steigsime atskiruose rajonuose“, – sakė kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Pasak generolo, vėliau bus vertinama, ar komendantūrų reikia daugiau.

„Faktas, kad mes turėtume turėti komendantinės tarnybos atstovus praktiškai kiekvienoje savivaldybėje, kad užtikrintume sąveiką su savivalda, su rajonų mestų administracija, ten veikiančiomis organizacijomis“, – sakė jis.

iš viso numatyta, kad komendantūrose bus 10,6 tūkst. parengtojo rezervo karių, apie 2 tūkst. šaulių, 800 KASP savanorių. Ministras tikisi, kad į kvietimą atsilieps ir apie kelis tūkstančius aktyvių piliečių.

„Mes pradėsime agitacinę kampaniją, ją vykdysime kelis mėnesius. (...) Tikiuosi, kad bent keli tūkstančiai Lietuvos patriotų įsitrauks – ar su ginklu, ar be ginklo – į šitą srautą“, – kalbėjo ministras.

Pradinį operacinį pajėgumą planuojama pasiekti spalį, pradedant karinį rengimą.

Komendantiniam vienetui yra numatytos šios funkcijos: kova su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis, svarbių objektų ir infrastruktūros apsauga, kontrolės postų įrengimas ir evakuacijos procesų užtikrinimas, informacinės aplinkos stebėsena.

Komendantūras komplektuoti ketinama pradėti nuo spalio. Krašto apsaugos ministerija nurodo, kad kol kas papildomo finansavimo šiam projektui nereikės, jis bus vykdomas iš vidinių resursų.

Komendantūrų įteisinimas šiuo metu svarstomas Seime. Karo padėties atveju komendantai taptų jungtimi tarp šalies ginkluotųjų pajėgų ir valstybę ginklu galinčių ginti piliečių.

Seimui pateiktame Karo padėties įstatymo projekte numatyta, kad komendantūros turėtų karo komendantams pavaldžius vienetus, sudarytus iš parengtojo rezervo karių, komendantinių šaulių, taip pat visų ginklų savininkų, įskaitant medžiotojus.

Vis tik L. Kasčiūnas sako, kad dabartinį projektą reikės tobulinti ir keisti, tą padaryti planuojama iki liepos.

„Dvasia ta pati, kryptis panaši, bet iš principo pagal šitą modelį reikės pataisyti Karo padėties įstatymą. (...) Tikiu, kad nuo liepos 1-osios mes tą teisinę bazę turėsim“, – sakė L. Kasčiūnas.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode